Therapie

Psychoanalytische therapie

Wanneer men denkt aan psychoanalyse is meestal het klassieke beeld van een cliënt die languit op de bank ligt en zijn verhaal vertelt aan de therapeut. Doorheen de jaren heen is dit toch enigszins veranderd.

Maar waarvoor staat psychoanalyse nu eigenlijk? Er wordt vertrokken vanuit de vrije associatie. Hetgeen jij brengt, is hetgeen waarmee we aan de slag gaan binnen gesprekken. Hierdoor krijg je zicht op een nog onbekende binnenwereld. Psychische en/of psychosomatische symptomen zijn vaak de uitdrukking van verdrongen en onbewust geworden conflicten die teruggaan tot onze kindertijd. Omdat de conflicten nog onopgelost en dus actief bleven, laten ze zich later voelen onder de vorm van hinderlijke gevoelens, gedachten en gedragingen en dit gedreven door onbewuste impulsen. In de loop van de persoonlijke ontwikkeling leerden we ons hiertegen verdedigen door bijvoorbeeld bepaalde emoties uit te schakelen. Emotionele ervaringen worden bijvoorbeeld uit het bewustzijn, naar het onbewuste verdrongen. maar deze blijven wel bestaan onder een bepaalde vorm: laat dit nou zijn waar jij last van hebt.. Angsten, depressie, burn out, lichamelijke klachten, etc. Jouw lichaam probeert iets duidelijk te maken, namelijk: hé, doe hier iets mee.

De psychoanalyse gelooft erin dat de genezing zit in het vrijmaken van onbewuste effecten op het gevoelsleven. Een veilig kader creëren waarbinnen een therapeutische relatie kan ontwikkelen tussen cliënt en psycholoog zijn hierbij essentieel.  Door de overdracht van liefde, haat en afhankelijkheid op de psycholoog wordt herbeleving van conflicten uit het verleden mogelijk en kan de patiënt stilaan oude patronen structureel gaan veranderen.

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, waaronder de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Er wordt informatie over de gebeurtenis verzameld waarna het verwerkings-proces van start gaat. Dit gebeurt door aan de gebeurtenis terug te denken in combinatie met oogbewegingen. In veel gevallen wordt dit uitgelokt door de vingers van de therapeut te volgen met de ogen. Bilaterale stimulatie brengt hetzelfde teweeg in de hersenen waardoor ook andere manieren gebruikt kunnen worden.

Na elke set wordt er even rust genomen en vraagt de therapeut wat er in gedachten naar boven komt. Doorgaans komt een stroom van gedachten, beelden, gevoelens en lichamelijke sensaties op gang. De sets zullen er toe leiden dat de herinnering haar emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.

Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten zoals chronische pijn, depressie, eetstoornissen, verslavingen en psychose. Om deze reden wordt EMDR bij deze problemen en stoornissen steeds vaker toegepast, meestal als onderdeel van een breder behandelplan.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. In veel gevallen kan de mens een moeilijke ervaring zelf verwerken maar op sommige momenten loopt men vast in deze verwerking. Hierdoor gaat men anders denken, zich anders voelen, gedragen en reageren op de omgeving. De omgeving geeft aan dat je reactie bijvoorbeeld overdreven is op de gebeurtenis. Op zo’n moment realiseer je je wellicht niet dat dit te maken heeft met een onverwerkte schokkende gebeurtenis uit het verleden.

Eye movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

De wachtzaal en praktijkruimte

Met welke problematieken kan je bij mij terecht?

Angst

Stemmingsproblematieken

Stress

Burn out

Trauma

Hechtingsproblemen

Rouwverwerking

Relatieproblemen

Opvoedingsproblemen

Laag zelfbeeld

Eetstoornissen